Volop keuze in glutenvrij meel.

Bij bakken hoort meel. Voor mensen met een glutenintolerantie kan het bakken van een taart of koekjes dus een behoorlijke uitdaging zijn. Er zijn diverse soorten glutenvrij meel op de markt. Iedere meelsoort heeft z’n eigen unieke smaak en eigenschappen. Je zult al gauw merken dat glutenvrij bakken heel anders is dan bakken met gluten. Maar dat het anders is wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Je moet alleen de meelsoorten even goed leren kennen.

 

De functie van gluten

Wanneer je bakt zonder gluten zal je merken dat het structuur van je deeg anders is en de verhoudingen van ingrediënten behoorlijk kunnen verschillen. Gluten in meel zorgen er namelijk voor dat de ingrediënten van je beslag beter mixen en het geeft meer stevigheid aan je beslag. De gluten zorgen ervoor dat het beslag van bijvoorbeeld brooddeeg beter kan rijzen. Dit is vooral belangrijk bij zwaardere broden, zoals krentenbrood, volkoren brood en brood met pompoenpitten. Na het bakken blijft het eindproduct zijn vorm behouden doordat de gestolde gluten de boel goed bij elkaar houden.

Wanneer je dus niet meer met gluten bakt, zal je op een andere manier dit eindresultaat moeten behalen.

glutenvrij meel

 

 

 

 

 

 

 

Soorten glutenvrij meel

Er zijn heel veel glutenvrije meelsoorten. Ze hebben elk een bijzondere smaak, waarmee het lastig is de smaak van meel met gluten na te bootsen. Veel mensen kiezen ervoor diverse glutenvrije meelsoorten te mengen, om van alle positieve eigenschappen iets te kunnen toevoegen en om de overheersende smaken wat te reduceren.

 

De meest gebruikte glutenvrije meelsoorten zijn;

Boekweitmeel

Boekweit heeft een beetje een nootachtige smaak. Boekweitmeel is ontzettend veelzijdig. Het heeft bindende eigenschappen waardoor het uitstekend geschikt is om bijvoorbeeld pannenkoeken van te bakken, hartige muffins of glutenvrij brood. Boekweit meel is zwaar en heeft een overheersende smaak. Daarom is dit meelsoort minder geschikt om zoete dingen van te bakken.

Rijstmeel

Rijstmeel heeft een neutrale, licht zoete smaak en proef je bijna niet. Dit meelsoort is uitstekend geschikt om zoete koekjes en cakes mee te bakken. Rijstmeel brand niet aan en lost goed op in vloeistoffen. Je kunt rijstmeel ook heel goed gebruiken om vlees, vis of groente een knapperig laagje te geven met bakken.

Amandelmeel

Amandelmeel is ontzettend gezond. Omdat amandelmeel niet bindt, kun je dit meelsoort het beste mixen met een andere meelsoort die wel bindende eigenschappen heeft. Amandelmeel heeft een heerlijke smaak. Amandelmeel geeft de normaal zo droge koekjes, broden en andere soorten baksels, wat meer smeuïgheid.

Maismeel

Maismeel is in meerdere varianten verkrijgbaar. Grof maismeel kun je gebruiken om je gerecht een lekker krokant jasje te geven. Fijn maismeel kun je gebruiken door deeg van bijvoorbeeld koekjes en brood. Maiszetmeel is ideaal om sauzen en soepen mee te maken.

 Daarnaast heb je nog heel veel andere soorten meel waar van nature geen gluten inzitten. Deze meelsoorten zijn; volkoren meel, quinoameel, gierstmeel, havermeel, tapiocameel, hazelnootmeel, kikkererwtenmeel, kokosmeel, kastanjemeel, aardappelzetmeel, teffmeel, ketanmeel, sorghum, lupinemeel, sojameel, fava bean meel en yellow bean meel.

Het is altijd raadzaam om het etiket te raadplegen om er zeker van te zijn dat jouw meel geen gluten bevat. Het eiwit kan namelijk onverhoopt toch gluten bevatten door kruisbesmetting in de fabriek.