Smaakvol glutenvrij koken

Glutenvrij koken lijkt niet meer alleen weggelegd voor mensen met coeliakie of andere darmklachten. Glutenvrij eten neemt steeds meer aan populariteit toe. Wij willen massaal gezonder eten, maar dit mag niet ten kosten gaan van de smaak. Eten moet ten slotte wel leuk blijven. Diverse winkelketens en webshops spelen handig op deze rage in door meer glutenvrije producten te verkopen. Bloggers en schrijvers van kookboeken verzinnen de lekkerste glutenvrije recepten. Glutenvrij koken is eenvoudiger en lekkerder dan ooit.

 

Gluten in eten

Gluten is een eiwit wat van nature voorkomt in rogge, gerst, tarwe en spelt. Je zou het misschien niet zeggen, maar deze ingrediënten komen in meer producten voor dan je denkt. Gluten vind je niet alleen in brood- en pastaproducten, maar kunnen ook verstopt zitten in bijvoorbeeld snoepjes, ijs en sausjes.

Zelfs in producten waar oorspronkelijk geen gluten in zijn verwerkt, kunnen toch sporen van dit eiwit bevatten, omdat er gluten houdende producten in dezelfde fabriek worden geproduceerd.

Wanneer je uit eten gaat en je vraagt om glutenvrije gerechten, moet er ook uit voorzorg uit andere pannen worden gekookt. Iemand die echt heel slecht op gluten reageert kan namelijk toch ziek worden van een glutenvrij gerecht die niet volledig afgescheiden wordt bereid van eten waar wel gluten in zitten.

 

Glutensensitiviteit

Steeds meer mensen lijken gevoelig te zijn voor gluten. Een ernstige vorm van glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd. Mensen met coeliakie krijgen ernstige darmproblemen, wanneer zij voedsel met gluten nuttigen. Door het eten van gluten ontstaan er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies. Dit kan leiden tot heftige buikkrampen of misselijkheid. Op lange termijn kan het darmslijmvlies hieraan kapot gaan en hebben je darmen meer moeite met het goed kunnen opnemen van voedingsstoffen uit voedsel.

Er zijn ook mensen die niet zo extreem reageren op gluten, maar toch vaak ongemerkt een glutensensitiviteit hebben. Ze worden na het eten van gluten moe, prikkelbaar of kunnen depressief raken. Sommige mensen krijgen last van bloedarmoede of zelfs botontkalking. Omdat de ziekteverschijnsel heel uiteenlopend kunnen zijn, kan het lang duren voordat er glutensensitiviteit of coeliakie kan worden vastgesteld.

Gluten free

 

 

 

 

 

 

Voorzorgsmaatregelen

Omdat er steeds meer bekend wordt over de nadelige effecten van het eten van gluten, gaan veel mensen uit voorzorg al minder gluten eten. Sommige mensen houden zelfs af en toe een gluten detox waarin ze voor langere tijd even helemaal geen gluten meer eten. Omdat eten zonder gluten nu heel populair is, wordt het ons ook wel heel gemakkelijk gemaakt. Je kunt overal de lekkerste glutenvrije recepten vinden en voor glutenvrije producten hoef je tegenwoordig niet helemaal meer naar een speciaalzaak.

Glutenvrij koken is heel gemakkelijk. Veel recepten zijn op basis van gezonde en verse producten die geen ingewikkelde bereiding nodig hebben. Omdat je zo veel verse producten gebruikt is het eten juist extra smaakvol.

Al het begin is moeilijk en je zult misschien de eerste paar keren wat extra tijd moeten uit trekken voor het boodschappen doen, maar als je er een beetje handig in wordt zal je zien dat glutenvrij koken helemaal niet zo ingewikkeld is.