Maak gezond brood met een glutenvrij brood recept  

Bij een glutenvrij dieet denkt je waarschijnlijk niet meteen aan brood. In normaal brood zit namelijk behoorlijk veel gluten. De gluten komen voornamelijk uit het meel wat toegevoegd wordt aan het brooddeeg. Glutenvrij brood wordt gemaakt van heel andere meelsoorten en smaakt daardoor heel anders dan bijvoorbeeld een volkoren boterham of een wit kadetje. Er zijn verschillende glutenvrije brood recepten.

 

Verschillende glutenvrije broodmixen

Een glutenvrij brood recept bevat meel. Maar natuurlijk wel meel waar het gluten eiwit niet inzit. Glutenvrije broden worden meestal gemaakt van boekweitmeel of rijstmeel. Deze meelsoorten kunnen het beste op zichzelf werken, waar andere glutenvrije soorten meel dat niet doen. Deze meelsoorten hebben bindende eigenschappen, waar normaal de gluten die belangrijke taak hadden.

 

Boekweit

Boekweit heeft een aparte smaak, waar veel mensen aan moeten wennen. Het is een beetje bitter en heeft een zware, beetje nootachtige smaak. Brood recepten waar boekweitmeel is gebruikt zorgen voor stevige, smaakvolle broden.

Boekweit is rijk aan magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en ook nog eens licht verteerbaar.

 

Rijstmeel

Rijstmeel wordt gemaakt van gemalen rijst. Er wordt zowel meel gemaakt bruine rijst als van witte rijst. Rijstmeel heeft een vrij neutrale smaak. Het is een populaire meelsoort om glutenvrije koekjes of taarten mee te bakken. Rijstmeel kun je ook uitstekend gebruiken voor het bakken van brood. Deze broden krijgen een zachte structuur.

 

Broodmixen

Andere glutenvrije meelsoorten worden vaan gemixt om er lekkere broden van te kunnen bakken. Teffmeel is zo’n meelsoort, die heerlijk smaakt, maar redelijk overheersend is. Daarom wordt Teffmeel vaak gemengd met een andere soort meel. Gierstmeel is een meelsoort wat heel gezond is voor je huid, haar en nagels. Gierstmeel past zich aan de smaken van de overige ingrediënten en moet dus op smaak gebracht worden door andere meelsoorten. Daarnaast vind je in glutenvrije brood mixen ook nog wel eens maismeel, havermeel of andere meelsoorten die van nature glutenvrij zijn.

brood-huid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anders bakken

Brood bakken zonder gluten is niet heel eenvoudig. Het gaat heel anders te werk dan met de traditionele broodrecepten. Je deeg zal er bijvoorbeeld anders uitzien als je een glutenvrij meelsoort gebruikt. Veel mensen zijn dan geneigd meer meel toe te voegen, maar daarvan wordt je brood heel hard en oneetbaar. Vers glutenvrij brood heeft geen ongezonde toevoegingen. Dit maakt dat het brood heel verantwoord is, maar zorgt er ook voor dat het brood minder lang houdbaar is. Glutenvrij brood kun je over het algemeen niet langer dan twee dagen bewaren. Je kunt glutenvrij voord wel heel goed in de vriezer bewaren. Door steeds alleen een aantal sneetjes brood uit de vriezer te halen, kun je langer genieten van jouw gezonde broodje.
Veel bakkers en zelfs winkelketens verkopen kant- en klaar glutenvrij brood. Er zijn verschillende broodproducten zonder gluten verkrijgbaar zoals croissants, muffins en crackers. Heel fijn voor als je even geen zin hebt om zelf te bakken. Let er wel op dat in deze kant-en-klaar producten vaak extra toevoegingen zitten om het brood langer houdbaar te maken en het er smaakvoller uit te laten zien. Glutenvrije broden zitten soms vol met suikers of grote hoeveelheden zout.

Om dit te voorkomen kun je beter nog zelf jouw eigen favoriete glutenvrije brood recept aanhouden.