Kom met glutenvrije producten de dag door

 Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Om gezond en fit te blijven hanteren nog steeds veel mensen deze oude stellingsregel. Je begint je dag met een flinke dosis energie en naarmate de dag vordert verminder je de voedselinname, zodat je lichaam ’s nachts niet zoveel te verwerken heeft. Hert gevolg is een slank en gezond lichaam. Mensen die een glutenvrij dieet volgen gooien soms deze volgorde om. Immers, traditionele ontbijtproducten zitten vol gluten en de avondmaaltijd is gemakkelijker om van glutenvrije producten te voorzien. Toch is het ook mogelijk om deze uitdrukking aan te houden bij een glutenvrij eetpatroon.

 

Het ontbijt

Wij Nederlanders zijn gewend om de dag te beginnen met een flink belegde boterham of lekker bordje pap. Wanneer je glutenvrij eet, kun je deze maaltijden niet meer nuttigen. Tegenwoordig zijn er diverse glutenvrije broden, door het gebruik van onder andere boekweitmeel en rijstmeel in plaats van bloem. Deze broden zijn anders van smaak en structuur, maar kunnen wel jouw dagelijkse boterham vervangen.

Een ander alternatief is om te ontbijten met een lekkere frisse yoghurt. Door vers fruit toe te voegen aan de yoghurt krijg je ook meteen je portie vitamines binnen. Je kunt ook kiezen voor een handje nootjes, een fruitsalade en een vers gemaakte smoothie. Dit vult je maag ook goed en je begint de dag met de juiste dosis energie. De fruitsuikers geven je namelijk net zoveel energie als een kopje koffie.

Er zijn ook diverse glutenvrije ontbijtgranen op de markt, zoals gepofte granen, die heerlijk smaken in een kommetje melk of yoghurt.

 

De lunch

Ook hier zal je in het begin van een glutenvrij dieet waarschijnlijk je broodjes missen. Je kunt kiezen voor een heerlijk zelfgebakken brood gemaakt van boekweitmeel en nootjes. Daarnaast kun je ook genieten van een rijstwafel met avocado, kaas of een glutenvrije smeerpasta. Een eitje koken of bakken geeft meteen een dosis benodigde eiwitten.

De bekende brooddip na de lunch kun je voorkomen door te lunchen met een lekkere salade. Pas op met croutons en kant-en-klare dressings, want hier kunnen sporen van gluten inzitten. Je kunt online of in een speciaalzaak glutenvrije dressings kopen of je kunt lekker je eigen dressing maken.

 

Het diner

Je sluit de dag af met een salade bijvoorbeeld zoete aardappel, quinoa en verse groente. Hieraan kun je een lekkere kaas, zoals feta of geitenkaas toevoegen.

Je kunt ook heel eenvoudig een lekkere groentesoep maken. Gebruik hiervoor geen bouillonblokjes, want die zitten vol met gluten. Er bestaan speciale glutenvrije bouillons.

Een andere gezonde maaltijd waar geen gluten inzitten is pannenkoeken gebruikt van boekweitmeel. Je kunt de pannenkoeken beleggen met fruit of geroosterde groenten.

Een ander glutenvrij product wat je kan kopen is couscous, voor een fijne couscoussalade. Deze gerechten zijn heerlijk licht verteerbaar en zitten boordevol vezels, eiwitten en andere belangrijke bouwstoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven.

 

Het is niet moeilijk om glutenvrij de dag door te komen. Er zijn tegenwoordig diverse glutenvrije producten verkrijgbaar, al dan niet kant- en–klaar.

Het is misschien even wennen, maar al gauw zal je een juiste balans vinden om gezond en lekker te eten zonder gluten.

Website-Glutenvrije-hamburgers