Glutenvrij- producten zijn gemakkelijk te herkennen  

Hele schappen in de supermarkt zijn gewijd aan voedingsmiddelen zonder gluten. De verpakkingen van de glutenvrij producten zijn herkenbaar door het logo met de doorgestreepte aar. Dit is handig voor mensen die een glutenvrij dieet volgen of die het gebruik van gluten in hun dagelijkse eetpatroon willen terugdringen. Producten zonder gluten zijn inmiddels voor iedereen bereikbaar.

 

Glutenvrij logo

Sinds 2014 zijn fabrikanten verplicht om te melden of hun product allergenen bevat. Deze wetgeving is niet alleen van toepassing op voorverpakte etenswaar, maar ook op onverpakte producten. De leverancier of verkoper moet in staat zijn duidelijke voedingsadviezen te kunnen geven over hun koopwaar. Een visboer, de slager en bijvoorbeeld de notenboer moet jou informatie kunnen geven over mogelijke allergenen in hun producten.

Extra maatregelen worden er genomen, wanneer er op een product vermeld staat dat alhoewel het product oorspronkelijk geen gluten bevat er toch sporen van gluten in kunnen zitten, door de wijze van productie of transport. Deze vermelding is niet verplicht, maar veel fabrikanten kiezen er toch voor om dit te vermelden, om risico’s te verkleinen.

 

Producten die volledig glutenvrij zijn mogen het glutenvrije logo dragen. Dit is een rondje waarin een aar staat met een streep erdoor. Bovendien heeft de nieuwe glutenvrij hype ervoor gezorgd dat veel fabrikanten ook nog groot op de verpakkingen aangeven dat hun product “Gluten-Free” is. Je vind het bijvoorbeeld op glutenvrije pasta’s, glutenvrije ontbijtgranen, maar ook overbodig op producten die van nature al glutenvrij zijn. Dit maakt het kiezen voor glutenvrij voedsel alleen nog maar aantrekkelijker.

 

Mensen die kiezen voor een glutenvrij dieet kunnen glutenvrije producten tegenwoordig op meerdere plaatsen aanschaffen. Er zijn reformwinkels, natuurwinkels en speciaalzaken die glutenvrije koopwaar aanbieden, maar ook grote winkelketens hebben vandaag de dag aparte schappen met glutenvrije producten. Online heb je een zeer uitgebreide keuze aan producten die glutenvrij zijn. Er zijn zelfs speciale websites waar uitsluitend glutenvrije producten worden verkocht.

 

Gluten niet alleen in eten

Ook al let je nog zo goed op wat je eet, het kan voorkomen dat je ongemerkt toch gluten tot je neemt. Gluten worden in meer producten verwerkt dan je denkt. Om deze producten te herkennen heb je soms wat extra hulp nodig.

 

Medicijnen

Sporen van gluten worden nog redelijk vaak in medicijnen aangetroffen. De gluten worden gebruikt als bindmiddel. Op de meeste medicijnen wordt tegenwoordig vermeld of het product glutenvrij is, maar er is op internet een lijst beschikbaar van de Geneesmiddelen Informatiebank voor Mensen waar je heel eenvoudig kunt terugvinden of jouw medicijn gluten bevat.

 

Make-up en cosmetica

Je zal er waarschijnlijk zelf niet opkomen, maar ook in shampoos, lippenstiften en crèmes kunnen granen worden gebruikt die gluten bevatten. Alhoewel de kans klein is dat er hiervan iets in de darmen terechtkomt, kun je met een glutenintolerantie toch maar beter oppassen met deze gluten houdende producten. Op de site van de Nederlandse Cosmetica Vereniging kun je een lijst terugvinden met alle ingrediënten die gebruikt zijn in cosmetica.

 

Knutselspullen

In veel knutselmaterialen zoals lijm, verf en krijt zijn sporen van gluten terug te vinden. Kinderen die coeliakie of een andere glutenintolerantie hebben, kunnen maar beter niet met deze spullen knutselen. Op internet kun je voorbeelden vinden van glutenvrije