Gluten vrij ook voor mij?  

 

Je ziet het steeds vaker op verpakkingen van etenswaar verschijnen; “dit product is gluten vrij ”. Deze producten worden dan vaak direct als gezond bestempeld, maar wat het nu precies zo gezond maakt, is niet altijd even duidelijk. Gluten is een eiwit wat in talloze voedingsproducten is verwerkt. Helaas kunnen gluten in sommige omstandigheden voor veel gezondheidsproblemen zorgen.

 

De werking van gluten

Gluten is een eiwit. Het zit in de meeste graansoorten, zoals tarwe, spelt, gerst en rogge.

Gluten is Latijn voor lijm. Het eiwit werkt namelijk als een soort bindmiddel en is onder andere verantwoordelijk voor het rijzen van brooddeeg. Geen wonder dat gluten in zoveel producten word verwerkt. Zonder gluten is het lastig om vaste structuren in etenswaar te creëren. Wanneer je in veel recepten de gluten weg zou laten, zou het eindproduct een onsamenhangend geheel zijn.

Er wordt door veel voedingskundige beweerd dat gluten de lichaamseigen endorfine afremt, waardoor er minder dopamine en serotonine vrij kan komen. Dit kan ervoor zorgen dat we door het eten van gluten een neerslachtig, depressief gevoel kunnen krijgen.

De gluten remmen ook de opname van belangrijke voedingsstoffen af in ons lichaam, waardoor we belangrijke vitamines, mineralen en andere bouwstoffen mislopen.

 

Glutenintolerantie

Mensen met een glutenintolerantie kunnen echt niet tegen het eten van gluten. Van zelfs het kleinste spoortje van dit eiwit kunnen ze heel ziek worden. Een bekende vorm van deze glutensensitiviteit is coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte, waarbij de gluten voor ontstekingsreacties in het darmslijmvlies zorgen. De darmvlokken, die we nodig hebben voor onze voedselinname, gaan hierdoor kapot. Iemand bij wie coeliakie is vastgesteld kan dus maar beter geen gluten meer eten, want de schade die hierbij wordt veroorzaakt is permanent. Coeliakie is een ziekte die je voor de rest van je leven hebt. Om de diagnose Coeliakie te stellen heb je een maag-lever-darm specialist nodig. Het traject begint met een simpele bloedtest waarbij er gezocht wordt naar antistoffen tegen gluten. Als deze antistoffen worden aangetroffen wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis voor een darmbiopsie. Ook wanneer deze antistoffen niet worden gevonden, maar de klachten wel aanhouden, kan de huisarts je doorverwijzen.

 

Een andere vorm van glutenintolerantie is de ziekte van Duhring. De officiële naam voor deze aandoening is Dermatitis Herpetiformis. Bij deze aandoening veroorzaken gluten vervelende jeukende blaasjes of bulten op het lichaam. Mensen met de ziekte van Duhring kunnen op lange termijn last krijgen van schildklierafwijkingen, osteoperose of andere auto-immuunziekten. Ook de ziekte van Duhring heb je levenslang. Om deze aandoening vast te stellen neemt een dermatoloog een huidbiopsie, waarna het weggehaalde stukje huid wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van Immuunglobuline A. Dit is een antistof die de aanwezigheid van de ziekte kan aantonen. Vaak wordt er na deze controle een darmbiopsie gedaan.

 

Glutenvrij is gezond

Ook voor mensen die geen glutenintolerantie ervaren kan glutenvrij eten heel gezond zijn. Gluten zorgen er immers voor dat niet alle belangrijke voedingsstoffen in je lichaam terecht komen. Belangrijke vitamines, mineralen en andere bouwstoffen gaan verloren, terwijl wij deze juist zo goed kunnen gebruiken. Door veel gluten te vervangen door glutenvrije varianten kun je veel meer energie krijgen, je huid lijkt meer te stralen en je humeur knapt zienderogen op.

Glutenvrij