Uitleg over gluten bij 247glutenvrij
Gluten komen voor in bijna alle producten die wij dagelijks eten. Maar wat nou als je hier intolerant voor bent, je kunt dan deze producten niet meer eten. Gluten zijn namelijk de eiwitten die voorkomen in tarwe, tarwe kom weer heel veel voor in ons eten. Denk daarbij aan brood, pasta’s, crackers en koeken. Gelukkig komen er steeds meer producten op de markt die glutenvrij zijn, zo kunnen de coeliakie patiënten toch genieten van variatie.
Ook zijn er patiënten met maag en darm klachten die bij het volgen van een glutenvrij dieet de klachten zien verminderen.
Gluten
In Nederland zijn er zo’n 160.000 mensen die glutenintolerant zijn, vrouwen hebben hier 2 tot 3 keer meer kans op dan mannen. Gluten kunnen onderverdeeld worden in twee delen, de eiwitten glutenines die er voor zorgen dat producten elastisch zijn zoals deeg, en in gliadines een stof waar veel mensen overgevoelig voor zijn. De ziekte van Crohn en dermatitis herpetiformis kunnen een oorzaak zijn van glutenintolerantie. Het is voor veel mensen belangrijk dat zij glutenvrij eten en daar kun je zelf nu ook naar overstappen wanneer jij merkt dat het beter voor je kan zijn. Doe het daarom en zorg dat je te weten gaat komen wat glutenvrij eten wil zeggen. Je kunt namelijk maar beter volledig overstappen als je de overstap gaat maken, zodat je kunt proberen wat dit met jouw lichaam en gezondheid doet. Er zijn steeds meer mensen die de overstap maken en waarom? Dit kun je nu zelf ontdekken als jij weet wat glutenvrij eten voor je kan betekenen, nu en in de toekomst.
Coeliakie
Glutenintolerantie wordt ook wel coeliakie genoemd, dit houd in dat iemand niet tegen gluten kan. Dit is een genetische aandoening die levenslang zal blijven. Bij het eten van gluten zal er een ontstekingsreactie op gang komen bij deze mensen in het darmslijmvlies. De darmvlokken die er normaal gesproken voor zorgen dat de voedingsstoffen goed worden opgenomen in het bloed raken beschadigt en kunnen de voedingsstoffen niet goed meer opnemen. De klachten die omschreven worden door de coeliakiepatiënten zijn vaak vermoeidheid, depressie, diarree, verstopping, gewichtsverlies en spierklachten. Vaak gaat dit gepaard met bloedarmoede en botontkalking. Als coeliakie niet op tijd ontdekt wordt zal de darm zodanig beschadigen dat deze niet te herstellen is. Wanneer dit wel op tijd ontdekt wordt kan er begonnen worden met een glutenvrij dieet, de darm zal dan weer kunnen herstellen. Zolang er dan glutenvrij gegeten wordt zal de darm goed blijven functioneren. Sommige patiënten zijn hier zeer gevoelig voor en kunnen al bij een kleine hoeveelheid gluten weer klachten krijgen en enorm ziek raken. Daarom is het belangrijk goed om te gaan met het glutenvrij dieet voor deze aandoening.